Denk je aan Spanje, dan denk je hoogstwaarschijnlijk automatisch aan alle heerlijke tapasgerechten die ze daar serveren. In Spanje is het heel normaal om tapas te bestellen voor de lunch of als diner in een restaurant, maar de echte local besteld tapas ook gewoon bij de borrel. Wil jij weten welke Spaanse tapas nu echt de moeite waard zijn tijdens een bezoekje aan Estepona, de Costa del Sol of Malaga? Lees dan verder.

Spaanse tapas om je vingers bij af te likken

Echt goede tapas is natuurlijk vers gemaakt, met lokale ingrediënten. Dit maakt de tapas echt authentiek van smaak en de typisch Spaanse kruiden geven een smaakexplosie aan deze heerlijke kleine hapjes. Vaak wordt er gebruik gemaakt van knoflook, chilivlokken, verse rozemarijn en paprikapoeder, maar ook Spaanse Nora pepers, saffraan, balsamico crème en een mix van Moorse kruiden worden gebruikt om smaak toe te voegen aan de ingrediënten. Dit geeft verse tapas die typische smaak die maar moeilijk te weerstaan is om te proeven! Wil je dus eens iets anders proberen dan de Spaanse tortilla of sangria, probeer dan eens een van deze kleine gerechten.

Tortilla de patatas 

Dit zijn geliefde tapashapjes gemaakt van ei en aardappel. Soms worden aan deze patatas ook ingrediënten zoals paprika, ui en zelfs chorizoworst toegevoegd om de patatas een lekkere bite te geven.

Jamon iberico of serrano

Iedereen kent wel serranoham. De duurdere variant hiervan is de typisch Spaanse ‘Jamon iberico’. Als tapashapje wordt deze ham in hele dunne plakjes gesneden. Je kunt deze ham op brood eten maar ook gewoon uit de hand. 

Albondigas

Ben je gek op gehaktballen? Dan moet je beslist deze minivariant eens proberen! Albondigas zijn kruidige gehaktballetjes in tomatensaus die in een schaaltje geserveerd worden. Heerlijk als hartig hapje voor tijdens de lunch!

Croquetas

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit kleine versies van kroketjes. Deze Spaanse kroketjes zijn echter niet te vergelijken met de Nederlandse equivalent, want deze kroketjes worden niet gevuld met rundvlees maar met vis, kip, kaas of ham. Ze worden op een klein bordje geserveerd en zijn een echte Spaanse delicatesse.

Pulpo a la Gallega

Ga je naar een tapasbar, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook ‘Pulpo a la Gallega’ op het menu hebben staan. Dit is een tapas die erg geschikt is voor visliefhebbers, want dit is ocotopus. Let op, want deze pulpo is niet te vergelijken met de in Nederland bekende octopusringen! Vaak zijn bij deze tapas de tentakeltjes van de octopus nog zichtbaar wanneer het opgediend wordt, dus houd hier rekening mee als je dit gerecht wilt bestellen.

Pescaíto frito

Dit is een tapas hapje wat typisch is voor Andalusië, al kun je het op veel meer plaatsen in Spanje bestellen. Deze tapas is ook voor de visliefhebber want het zijn kleine sardientjes die gepaneerd worden in paneermeel en vervolgens in olijfolie gefrituurd worden.

Krijg jij al zin om het eerste de beste vliegtuig naar Spanje te boeken en een paar tapashapjes zelf te gaan proberen? Kies dan ook zeker eens voor een van bovenstaande ‘klassiekers’. Dikke kans dat je een van je nieuwe favorieten gaat ontdekken! Kijk ook eens bij typisch Spaanse gerechten voor meer inspiratie.