Hoe brand je bitumen zonder fouten?

Veel mensen vinden het lastig om bitumen zonder fouten te branden. Dit is ook best complex, dus we begrijpen goed dat er regelmatig fouten worden gemaakt. Gelukkig kun je fouten voorkomen door effectief en gecontroleerd te werken. In dit artikel geven we enkele tips.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. We raden je aan om eerst het gewicht van de rollen bitumen te controleren. Heb je rollen van meer dan 25 kilogram? Gebruik dan hulpmiddelen, of vraag hulp aan andere personen. Daarnaast is het ook van belang om altijd op het laagste punt van het dak te beginnen. Werk vervolgens naar boven toe, want op die manier worden tegennaden voorkomen.

Veiligheid

De veiligheid moet uiteraard ook centraal staan. De slang van een brander gaat maximaal twee jaar mee. Controleer dus de datum en vervang de slangen op tijd. Gebruik ook een voetstuk, zodat de brander veilig op het dak kan worden gelegd. Daarnaast is het relevant om beschermende kleding en handschoenen te dragen. Niemand zit immers te wachten op lelijke brandwonden.

Het branden

Het branden moet ook succesvol verlopen, want anders kunnen er lekkages en andere problemen ontstaan. In de eerste plaats is het relevant om alleen in droge omstandigheden te branden. Het dak moet echt kurkdroog zijn. Maak het dak voor het branden ook goed schoon, vlak en gaaf. Daarna moet je de volledige breedte van de overlap branden. Wanneer er maar enkele centimeters worden gebrand, dan kan de overlap later loskomen.

Probeer zo consequent mogelijk met de vlam te werken. Dit kan best lastig zijn, want de wind en andere factoren kunnen een rol spelen. Ga dus ook alleen branden wanneer je echt weet wat je aan het doen bent. Het is geen klusje voor beginners!

Controleren

Ben je klaar met bitumen branden? Dan is het van belang om de boel te controleren. Het branden is succesvol verlopen wanneer je een bitumenrups van 4 millimeter breed langs de naden ziet.

Slotwoorden

In dit artikel hebben we enkele tips gegeven. Heb je weinig ervaring en wil je het liever uitbesteden? Dan kun je dak specialist Eigenhuis Dakdekker inschakelen.