Vroeger werd in luxe woonhuizen vaak hout in een visgraat motief op de vloeren gelegd. Zo’n vloer gaf de woning de nodige klasse en stijl. Een visgraat werd daarom gekoppeld aan welvaart. Dat kwam ook doordat het erg kostbaar was om vakmensen in te huren die in staat waren om een visgraat vloer netjes te leggen. Nu PVC vloeren steeds populairder zijn geworden wordt er weer steeds vaker gevraagd naar een visgraat design. Die zijn alleen niet meer van hout. Het gaat hier om PVC visgraat, dus een vloer van kunststof.

Waarom kiezen voor PVC?

Het is niet zo verwonderlijk dat er steeds vaker wordt gekozen voor een PVC vloer. Deze vloeren zijn gemakkelijker in het gebruik als het bekende laminaat. Ze kunnen worden gebruikt op vloeren met vloerverwarming en zijn gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is de levensduur van zo’n vloer met tegen de 30 jaar erg hoog. Er zijn ook wel wat nadelen. Ten eerste is een PVC vloer vrij kostbaar. Het leggen van een PVC vloer kun je niet zelf doen. De vloeren moeten worden gelijmd, en het leggen is zo lastig, dat dit echt aan specialisten moet worden overgelaten.

Wat is een PVC visgraat?

Bij de meeste soorten vloeren met een houtmotief worden de planken evenwijdig aan twee van de wanden gelegd. Het effect daarvan is dat de ruimte in de richting van de planken langer lijkt. Als je dwars op de planken kijkt lijkt de ruimte juist iets smaller. Bij een visgraat liggen de planken in een hoek van 45 graden met de wanden. Dat zorgt voor een speelse aanblik, waarbij de aandacht wordt afgeleid van de vorm van de ruimte. Een ruimte met een PVC visgraat kan daardoor druk aanvoelen, maar dat is niet erg, want dat voelt tegelijk comfortabel en geborgen aan.

Kan overal een PVC visgraat?

Het is bij PVC vloeren vereist dat die worden gelegd op een ondervloer die helemaal vlak is. Dat geldt dus ook voor een PVC visgraat. De vloer is namelijk zo dun en flexibel, dat elke hobbel en oneffenheid op de vloer zichtbaar is. Vooral bij een prachtig gelegde PVC visgraat kan dat heel storend zijn. Als je in een oud huis woont waar nog houten vloeren in zitten kun je dus geen PVC visgraat leggen. Gelukkig zijn voor die woningen nog wel een paar andere opties voor een vloer met een mooi resultaat, zoals laminaat of parket.

Conclusie

Als je vloer voldoet aan de technische eisen voor een PVC vloer is de PVC visgraat een optie. Je geeft je woning daarmee een klassieke en chique uitstraling. Wat betreft gebruiksgemak is zo’n vloer erg prettig. Er is nauwelijks onderhoud nodig, terwijl de vloer een levensduur heeft van 30 jaar of langer. Als er toch een grote beschadiging ontstaat is die gemakkelijk te verhelpen. Bij een PVC visgraat kan de beschadigde plank eenvoudig worden vervangen door een nieuwe. Doordat de print van deze kunststof vloeren hun helderheid behouden is dat niet zichtbaar.