De afgelopen jaren is het verduurzamen van een woning een steeds grotere rol gaan spelen in Nederland. Dit heeft allemaal te maken met ons klimaat die ernstig is beschadigd. Niet voor niets kiezen momenteel huizenbezitters ervoor om hun woning flink te verduurzamen. Dit doen zij niet alleen door een warmtepomp te laten installeren, maar ook door nieuwe kozijnen te nemen. Waarschijnlijk klinkt dit heel vreemd. Toch hebben kozijnen een isolerende werking voor jouw woning. Maar hoe zit dit eigenlijk? In deze blog gaan wij dat voor je uitzoeken!

 

Muursponning

Voor veel mensen klinkt het als te mooi om waar te zijn dat kozijnen isoleren. Toch is niets minder waar aangezien dit te maken heeft met de muursponning. Dit is de aansluiting tussen de muur en het kozijn. Door te zorgen voor een goede aansluiting kan je tochtplekken voorkomen. Hoe meer het gaat tochten in jouw woning, hoe meer jij de kachel moet gebruiken. Hierdoor stijgen de energiekosten onnodig. Ondanks dit alles is het belangrijk om te weten dat het type muursponning niet direct invloed heeft op de uiteindelijke isolatie. 

 

Hout of aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen staan erom bekend dat ze beter isoleren dan houten kozijnen. Dit is niet zo gek aangezien er verschillende aluminium profielen zijn die bijdragen aan een betere isolatie. Daarnaast is het bij deze kozijnen mogelijk om energiezuiniger glas te gebruiken. Doordat je bij aluminium kozijnen niet meer te maken hebt met houtrot, hoef je ook niet meer bang te zijn dat je kozijnen uiteindelijk tocht doorlaten. 

 

Verschillende soorten glas

Kies je ervoor om aluminium kozijnen te nemen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten en formaten glas. Tegenwoordig is het ontzettend populair om isolerend glas te nemen. Dit staat ook wel bekend als HR glas, wat staat voor hoog rendement. Behalve het standaard HR glas heb je vandaag de dag ook de keuze uit dubbel of triple HR glas. Maar wat is het verschil?

Bij het isoleren is een lage U-waarde van belang. Deze waarde geeft een indicatie van hoe goed een bepaald soort glas isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het isoleert en hoe minder koude lucht er binnenkomt. Hieronder benoemen we de U-waarde van elk type glas:

  • Enkel glas = 5,8
  • Dubbel glas = 2,8
  • HR = 2
  • HR+ = 1,6
  • HR++ = 1,1
  • HR+++ = 0,5

 

Maak de uitstraling van je woning compleet

Sta je op het punt om aluminium kozijnen te bestellen om jouw woning direct te verduurzamen? Kies er dan ook eens voor om jouw woning te verbinden met de tuin. Dit kan gemakkelijk door een aluminium schuifpui te nemen. Hiermee heb je geen achterdeur meer nodig aangezien je direct vanuit de keuken jouw prachtige tuin binnenstapt. Een echte aanrader voor iedereen die graag in de tuin zit!