Ben jij van plan om zelf houten meubels te maken? Lees dan zeker de tips voor het maken van meubels van hout in dit artikel. Want weet jij bijvoorbeeld al met welke soort hout je het beste kunt werken, welke het beste is voor de houten meubels en welke lijm goed blijft zitten? Wanneer je een antwoord hebt op al deze vragen is het helemaal niet zo moeilijk om aan te slag te gaan. Lees daarom snel verder!

Begin met een duidelijke werktekening

Wanneer je zelf een houten meubel wilt gaan maken, is het verstandig om even te zoeken naar een bestaande werkbeschrijving of om zelf een werktekening van je gewenste meubelstuk te maken. In zo’n beschrijving of tekening zet je alle informatie die je nodig hebt bij het maken van het meubel, denk aan welk gereedschap je nodig hebt, de afmetingen, overige materialen en het hout zelf. Zo weet je dat je niks vergeet en meteen aan de slag kunt. Je zou ook de gemaakte meubels kunnen pimpen met epoxy. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten en voor creatieve toepassingen zoals resin art. Epoxy kopen kan bij epoxyshop.nl

Welke houtsoort is het beste? 

Als je begint met het maken van houten meubels kom je er snel achter dat er heel veel verschillende soorten hout bestaan. Zo vind je bijvoorbeeld grenen, eikenhout, vuren, steigerhout en ga zo nog maar eventjes door. Ook zijn houtsoorten onderverdeeld in naaldhout, zachthout en hardhout. Daarbij zijn sommige planken geschaafd en zijn er veel verschillende diktes. Logisch dus dat het lastig is om te weten welke soort je het beste kunt kiezen. Je kunt bij het kiezen van een houtsoort het beste kijken naar welke soort je het mooiste vindt. Echter is niet elke soort hout geschikt voor elk soort meubel, dus let hier wel op.

De juiste lijm

Naast het aan elkaar schroeven, lijm je bij sommige projecten liever het hout aan elkaar. Je kunt hiervoor simpele houtlijm gebruiken, maar je kunt ook voor bruislijm kiezen. Deze lijm gaat namelijk bruisen en verspreid zich zelfs tot in de kleinste kieren. 

Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het gaat

Het maken van een meubel gaat vooral de eerste paar keer niet meteen soepel. Zo kan je aardig wat hout verkeerd zagen of dingen verkeerd lijmen. Dat is helemaal niet erg, want oefening baart kunst. Klus dus zeker lekker door en uiteindelijk staat jouw eigen houten meubel te shinen in huis!

Is het zelf maken van een houten meubel toch teveel moeite? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een kant en klare epoxy tafel kopen!