Hoogwerkers vallen in drie hoofdcategorieën: schaar-, giek- en telescoophoogwerkers. Hoewel ze erg op elkaar lijken, hebben ze allemaal een uniek doel en zijn ze het meest geschikt voor verschillende taken en omgevingen. Lees deze gids om alles te weten te komen over welke hoogwerker je kan huren bij Spapens Verhuur.

Schaarhoogwerkers

Schaarhoogwerkers zijn hydraulische platforms die zware lasten en arbeiders omhoog en omlaag brengen. Door het ontwerp van de schaarlift kan het platform direct boven de basis worden geheven. Dit zorgt voor een unieke stabiliteit en onderscheidt de schaarhoogwerker van andere hoogwerkers.

Schaarliften hebben hetzelfde doel als ladders en steigers, maar met een betrouwbaarder bereik en draagvermogen. Meer bedrijven investeren in schaarliften om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen.

Een schaarhoogwerker is met name ideaal voor zwaar laden en lossen of in permanente of semi-permanente installaties waar werknemers regelmatig zwaar materieel en materiaal moeten heffen en laten zakken.

Giekhoogwerkers

Giekhoogwerkers lijken erg op schaarliften; ze kunnen echter meestal hogere hoogten bereiken en zijn uitgerust om rond obstakels te manoeuvreren. In tegenstelling tot de meeste telescoophoogwerkers worden giekhoogwerkers vaak gebruikt om personeel en materialen naar grote hoogten te vervoeren.

Een basishoogwerker bestaat uit een geaarde basis, een hydraulisch hefsysteem dat een kraan aandrijft en een platform of bak.

Giekliften kunnen elektrisch worden aangedreven of worden aangedreven door verbrandingsmotoren. Ze zijn vooral handig voor toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn.

Telescoophoogwerkers

Een telescoophoogwerker is een vorkheftruck met variabele reikwijdte voor ruw terrein. De hoogwerker is uitgerust met een hefhulp stuk. Hij werkt als een vorkheftruck, maar op grotere hoogte, en wordt het meest gebruikt in de landbouw- en bouwsector.

De meeste telescoophoogwerkers worden geleverd met een chassis met vierwielaandrijving dat is uitgerust met een telescopische giek die een hefhoogte van 15 meter of meer biedt. De telescopische arm beweegt de last naar voren en naar boven.

Telescoophoogwerkers worden vaak vergeleken met kranen, omdat ze allebei lasten heffen. Ze zijn echter beter in het oppakken van lasten uit moeilijker bereikbare laadruimten, zoals de binnenkant van een aanhanger. Ook zijn ze vaak praktischer en efficiënter dan kranen, omdat de mogelijkheid om voor de hoogwerker uit te reiken de machinist meer flexibiliteit geeft bij het plaatsen van de last. Al deze hoogwerkers en nog veel meer kun je huren bij Spapens Machinehandel.