chemische ankers, het is erg handig, maar lang niet iedereen weet wat het is. Vandaar de vraag, wat zijn chemische ankers eigenlijk? Een chemisch anker is een stof bestaande uit twee componenten. Deze componenten samen zorgen ervoor dat het mogelijk is een bevestiging zoals een schroef, te verstevigen. Hierdoor wordt de weerbaarheid tegen de druk- en trekkracht vergroot. De toepassingen zijn dan ook erg breed en het wordt met name gebruikt voor objecten met grote krachten. Denk hierbij aan een vangrail of hekken. Deze beschrijving tot nu toe is misschien nog wat globaal, dus wordt het tijd om wat meer in detail te treden. 

De verschillende componenten

Zoals eerder vermeld bestaat een chemisch anker uit twee componenten. Het eerste component is een hars, het tweede component is een verharder. Deze componenten worden gemixt en, als het nog vloeibaar is, toegevoegd aan de bevestiging. De eerder genoemde componenten zullen met elkaar een scheikundige reactie aangaan waardoor het gaat stollen. De duur van het uitharden verschilt per chemisch anker. Als het eenmaal gestold is, is een chemisch anker in staat maximaal belast te kunnen worden. De maximale belasting verschilt ook weer per chemisch anker en hangt ook af van de rest van de bevestiging. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of en wat voor type schroef er is gebruikt. 

Niet een type chemisch anker

Chemische ankers zijn er ook in meerdere soorten. Er zijn chemische ankers die in staat zijn zowel droge als natte objecten met elkaar te bevestigen en er zijn chemische ankers die hier niet toe in staat zijn. Deze verschillende chemische ankers hebben dus verschillende chemische eigenschappen. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld variëren in de gebruikte componenten. Doordat de eigenschappen van de componenten verschillen kan bijvoorbeeld de stollingstijd, de maximale kracht en de duurzaamheid variëren. Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden als je een chemisch anker gebruikt. Bij het kiezen van het type chemisch anker kan het dus ten zeerste aan te raden zijn om goed uit te zoeken welk type chemisch anker passend is voor jouw situatie.