Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, rijden motor. Veel liefhebbers rijden graag met mooi weer en in de zomer op de motor, maar ook in de winter zijn er veel motorrijders op de weg. Helaas gebeuren er ook veel ongelukken met motorrijders en dan zijn ze minder goed beschermd dan dat je in de auto zit. Het is dus belangrijk om als motorrijder een ongeluk nog meer te voorkomen dan in een auto. Voor je eigen veiligheid heb je natuurlijk al motorkleding aan, maar je kan ook je veiligheid vergroten door goed zichtbaar te zijn. Maar hoe vergroot je je zichtbaarheid?

Welke soorten motorkleding zijn er op de markt?

Als je op zoek gaat naar motorkleding, dan kan je kiezen uit veel verschillende soorten. Je kan kiezen uit soorten stof maar ook uit verschillende kleuren. Er zijn donkere kleuren, zoals zwart en grijs, er zijn pakken met reflecterende stukken en je kan kiezen uit fellere kleuren zoals rood, groen en geel. Als je kijkt naar de verschillende stoffen dan kan je gaan voor leer, maar ook textiel. De stof kevlar staat bekend om zijn soepelheid maar ook veiligheid als het gaat om bescherming tijdens een val. Let er wel goed op dat er verschillende kwaliteiten zijn als het gaat om kleding.

Naast de kleding zelf kan je ook kiezen voor beschermstukken die je erin kan plaatsen. Hierdoor geeft de kleding je niet alleen bescherming op je huid, maar ook tegen bijvoorbeeld botbreuken of kneuzingen. Het is natuurlijk niet zaligmakend en nog steeds kan je letsel overhouden als je ten val raakt of een ongeluk krijgt, maar het letsel kan door goede kleding wel beperkt worden.

Hoe vergroot je je zichtbaarheid op de motor met kleding?

Door goed gebruik te maken van je motorkleding kan je zorgen dat je beter zichtbaar bent op de motor. Doordat je minder oppervlakte hebt dan een auto en doordat je vaak vlot kan optrekken, ben je sneller minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Door te zorgen voor opvallende kleuren of reflecterende zones kan je ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent. Je hoeft niet per se een hele opvallende kleur te gebruiken als je dat niet wilt, maar je kan wel kiezen voor reflectiemateriaal. Heb je een pak dat geen kleur heeft, maar ook geen reflectiemateriaal? Dan kan je kiezen voor een los hesje bijvoorbeeld die je eroverheen kan dragen.

Waar kan je naast je kleding nog meer op letten om zichtbaar te zijn?

Natuurlijk is je motorkleding een belangrijk aspect als het gaat om goed zichtbaar te zijn, maar er zijn ook nog andere manieren. Zorg bijvoorbeeld altijd dat het licht van je motor brand zodat mensen je beter zien aankomen. Ga er daarnaast niet vanuit dat iemand je heeft gezien als je er niet zeker van bent en oogcontact hebt gehad. Vaak gebeurt het dat een tegemoetkomende auto af wilt slaan, terwijl je eraan komt. Zeker in die situaties kan een automobilist eenvoudig de snelheid verkeerd inschatten.