Je wilt graag op uitwisseling naar Amerika, maar weet niet of je wel een heel jaar weg wilt zijn. Zijn er nog andere mogelijkheden en zo ja, welke zijn dat? In dit artikel beschrijven we alle mogelijkheden met betrekking tot een tussenjaar in Amerika, zodat je goed kunt bepalen hoe lang je weg wilt zijn van huis.

Een heel jaar

De meest populaire optie is om een heel jaar naar het buitenland te gaan. Het voordeel is dat je in een jaar tijd goed kennis kunt maken met je gastgezin, de cultuur en gewoonten van het land, nieuwe vrienden kunt maken en het meeste uit je highschool ervaring kunt halen. Wanneer je een heel jaar naar een highschool in Amerika gaat, kun je alle vakken volgen die de school aanbiedt, naar alle schoolfeesten gaan en tussendoor genieten van de vakanties met je nieuwe vrienden. Genoeg voordelen om een heel jaar te gaan, dus!

Eén semester

Vind je een heel jaar toch te lang? Dan kun je via verschillende aanbieders zoals YFU ook een half jaar gaan. Een half jaar naar school gaan in Amerika betekent dat je één semester volgt; de meeste scholen hanteren namelijk het twee semester systeem, waarin het schooljaar verdeeld is in twee keer een half jaar. Daartussen ligt de zomervakantie. Wanneer je een half jaar op uitwisseling gaat, kun je kiezen uit welk seizoen je het liefst in het buitenland doorbrengt. Zo is het voorjaar in Florida aangenamer dan het najaar, vanwege het orkaanseizoen dat zich in oktober voordoet. Wil je de koude en grijze maanden in Nederland vermijden, dan kun je het beste kiezen voor het tweede semester in een zonnige plaats.

Drie maanden of korter

Wil je er graag even tussenuit of proeven van een uitwisseling? Dan bieden verschillende uitwisselingbureaus ook de optie om twee of drie maanden naar een highschool in Amerika te gaan. Twee maanden is ideaal als je graag een kijkje in een andere keuken wilt nemen; drie maanden is dan weer een goede optie wanneer je graag het gros van je schoolwerk af wilt krijgen. Drie maanden noemt men in Amerika een trimester en staat ongeveer gelijk aan een ‘blok’ op Nederlandse hogescholen. Wil je dus graag proeven van het schoolsysteem in Amerika, maar niet te lang van huis weg zijn? Dan is een trimester of een duur van twee maanden perfect!