In het verkeer zie je steeds vaker elektrische fietsen voorbij komen. Waar je eerst vooral oudere mensen op een elektrische fiets zag, maken nu allerlei soorten mensen gebruik van deze fiets, van jong tot oud. Een elektrische fiets kan namelijk ook ideaal zijn voor jongeren die ver naar school moeten fietsen of volwassenen die wel naar hun werk willen fietsen, maar voor wie de afstand tot het werk met een normale fiets net iets te groot is. Misschien overweeg je zelf ook wel om een elektrische fiets aan te schaffen. Een elektrische fiets biedt vele voordelen, maar is natuurlijk ook wel een wat duurdere aanschaf. Daarom is het goed om je eerst in de elektrische fiets te verdiepen. Wij helpen je op weg.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets met daarin een elektromotor die wordt gebruikt om de voortstuwing te ondersteunen. In een elektrische fiets zitten oplaadbare batterijen. Deze fietsen gaan ongeveer 25 tot 32 km/uur. Snellere varianten kunnen soms wel meer dan 45 km/uur afleggen. Voor het fietsen op een elektrische fiets is wel nog steeds wat spierkracht nodig, maar veel minder dan op een gewone fiets. Dit komt omdat de elektromotor van de e-bike dient als trapondersteuning. Een elektrische fiets kost ongeveer tussen de €1500 en €2000. Echter vind je online ook regelmatig een elektrische fiets aanbieding, waardoor je goedkoper uit bent.

Is een e-bike wat voor mij?

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat deze trapondersteuning heeft. Zo kost fietsen je minder kracht en inspanning. Je kunt dus met minder moeite meer kilometers fietsen. Dit is vooral fijn voor lange afstanden of bergopwaarts. Echter zijn er ook redenen om geen e-bike aan te schaffen. Bijvoorbeeld wanneer je bijna nooit fietst of wanneer je tevreden bent met je normale fiets is het aanschaffen van een e-bike niet nodig. De aanschaf van zo’n kostbare fiets is dan zonde.

Soorten elektrische fietsen

Grofweg zijn er drie typen elektrische fietsen: Een elektrische fiets met voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. Een voorwielmotor is voor fabrikanten het makkelijkst te installeren, vandaar dat fietsen met deze motor goedkoper zijn. Wanneer je echter veel over heuvels fietst, kun je beter voor een middenmotor kiezen. Fietsen met deze motor zijn krachtiger, maar ook duurder. Tot slot kun je ook voor een fiets met een achterwielmotor kiezen. Een achterwielmotor geeft de meest natuurlijk rijbeleving en het sturen gaat strakker. Natuurlijk zijn er ook heel veel verschillende merken e-bikes. Ieder merk heeft zijn eigen voor en nadelen, dus is het goed om te kijken welke het beste bij je past. Je kunt ook op basis van een electric bike test e-bikes vergelijken. Hierin staat welke fiets het beste is getest.

Tips voor het kopen van een elektrische fiets

Tot slot nog wat laatste tips voor het kopen van een e-bike. Bedenk ten eerste wat je fijner vindt: Een sterke, zwaardere fiets of een iets minder sterke, lichtere fiets. Heb je vervolgens een fiets op het oog? Test deze dan voor aanschaf bij de fietsenwinkel. Je kunt ook online een elektrische fiets bestellen. Kijk tot slot eens naar een test elektrische fiets. Hier kun je recensies van anderen lezen, wat je kan helpen in het kiezen van een geschikte e-bike.