Het is de afgelopen jaren steeds normaler geworden om je eten thuis te laten bezorgen. Hierbij is pizza een van de grootste favorieten. Bij Woodstone in Almere heb je de lekkerste pizza’s en ook zelfs glutenvrije pizza’s. Zo is er de mogelijkheid dat iedereen kan genieten. 

Verschil tussen een diepvriespizza en een verse pizza

Als we de fabrikanten mogen geloven dan zijn de vers bereide pizza’s stukken gezonder. Als je kijkt naar een verse pizza, dan lijkt die op het oog wel gezond. Aan tomatensaus, kaas, olie of een bodem van bloem lijkt niet echt iets ongezond, maar hierbij wordt niet gekeken naar de grootte van de pizza. Zo levert de grote hoeveelheid kaas veel verzadigde vetten en is de tomatensaus te beperkt als volwaardige groente. De pizzabodem bestaat meestal niet uit volkorenbloem en de olie die op de bodem zit, zorgt ook nog eens voor de extra calorieën. Zo lopen de calorieën al snel hoog op. Een standaard pizza bevat 800 tot 900 kcal, wat al bijna de helft is van de 1.800 à 2.000 calorieën die we op een hele dag nodig hebben. En dan hebben we het hier over de minder rijkelijk belegde pizza’s. Bij een pepperoni pizza loopt het aantal calorieën en verzadigde vetten steeds meer op, dat komt door de salami of de extra kaas die erbij besteld is. 

Wat is gezonder?

De topping van de pizza bepaalt het aantal calorieën. Een pizza die je afhaalt, laat bezorgen of in een restaurant gaat eten kan rijkelijker belegd zijn dan een diepvriespizza. Daardoor heeft de pizza gelijk meer calorieën. Een verse pizza hoeft dus niet standaard minder calorieën te hebben, dan een pizza uit de diepvries. Zo heeft een pizza met vlees en kaas gemiddeld 1.200 calorieën, zo’n pizza is gelijk veel calorierijker dan een pizza met alleen groenten erop. Om het zo gezond mogelijk te houden, kan je het beste een pizza nemen of kopen met veel groenten. Een pizza met alleen maar groenten bevat ongeveer zo’n 750 calorieën. Het scheelt dus veel met een pizza met kaas en vlees. 

De conclusie

Zijn de verse pizza’s nou echt zoveel gezonder dan de diepvriespizza’s? Eigenlijk niet, over het algemeen loopt de verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten gelijk met elkaar op. Beide pizza’s bevatten ook een hoop zout. Wanneer je teveel zout eet kan je last krijgen van een hoge bloeddruk. Het meest opvallende is dat een verse pizza meer suikers bevat. Een pizza bevat dus een behoorlijk hoog aantal calorieën. Het is dus niet de gezondste keuze.