Ga je klussen dan komt er een hoop stof en ander bouwafval vrij. Met name wanneer je gaat verbouwen en gaat slopen, of een heel nieuw stuk aan je woning aanbouwt, krijg je onvermijdelijk te maken met puin- en bouwafval. Dit is vaak zo veel afval dat je een container nodig hebt om alles kwijt te kunnen. Bovendien mogen bepaalde soorten afval niet in de gewone vuilniszak verzameld worden, maar moeten ze gescheiden en afgevoerd worden in een container. Een container huren doe je bij een professionele partij als Renewi. Hierdoor ben je snel van jouw afval af en jouw afval wordt tevens hergebruikt. Veel mensen vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen puin- en bouwafval. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Wat is puinafval en hoe moet ik het afvoeren?

Onder puinafval valt alle steenhoudende materialen zoals beton, metselwerk, bakstenen, klinkers, keramisch materiaal, natuursteen, grind en dakpannen. Binnen puinafval wordt onderscheid gemaakt tussen schoon en vervuild puin. Schoon puin omvat alle bovenstaande materialen, dus uitsluitend steenhoudend afval. Vervuild puin is puin vermengd met verontreinigde grond, asbesthoudend afval of gevaarlijke afvalstoffen. Ook niet-verwerkbaar puin valt onder vervuild puin. Dit is bijvoorbeeld puin dat verontreinigd is met teer, glas, gasbetonblokken en kalkzandsteen. Puinafval dien je naar de milieustraat te brengen, maar zeker wanneer je een grote verbouwing of klusproject op de planning hebt staan, is het handig om hiervoor een container te huren. Je kunt speciale puincontainers huren om jouw puinafval te scheiden, die wanneer ze vol zijn ook weer worden opgehaald. Dit bespaart je vele ritjes naar de milieustraat en hierdoor blijf je de vaart houden in jouw sloop- of verbouwingswerkzaamheden. 

Wat valt onder bouwafval en hoe kan ik dit het beste verzamelen en afvoeren?

Bouwafval is een iets ruimer begrip dan puinafval en omvat alle soorten afval die tijdens bouwwerkzaamheden kunnen ontstaan. Denk aan hout, steen, kunststof, bakstenen, dakpannen, metaal, chemisch afval, beton en zand. Je kunt dit afval net als puin zelf afvoeren naar de milieustraat, maar ook hiervoor geldt dat een bouwcontainer huren je veel tijdwinst oplevert. Daarbij voorkom je mogelijk ook een dubbele hernia doordat puinafval meestal niet het lichtste afval is. Het is dus aan te raden om een bouwafvalcontainer te huren voor jouw kluswerkzaamheden als je efficiënt wilt klussen en jouw bouwafval gescheiden wilt verzamelen.

Voordelen van een bouw- of puincontainer huren

Ga je een bouw- of puincontainer huren dan bespaar je niet alleen tijd, het levert je ook veel gemak op. Jij kunt doorgaan met jouw werkzaamheden en alle afval verzamel je gewoon in een grote container die buiten je huis staat. Vaak mag zo’n container enkele weken staan, maar je kunt het ook aangeven als je wilt dat deze eerder opgehaald wordt. Het grote voordeel is hier ook van dat het afval wat je produceert door een marktleider als Renewi hergebruikt wordt, waardoor jouw afval een tweede leven krijgt. Zo kan het onder andere gerecycled worden tot een nieuw product, maar er kan ook een hernieuwbare grondstof van gemaakt worden of duurzame energie. Door je afval te scheiden, lever je dus een bijdrage aan het milieu.