Carpaal tunnel syndroom is een aandoening die optreedt wanneer de nervus medianus bekneld raakt tussen een peesligament en de handwortelbeentjes. Dit kan een tintelend gevoel in de vingers veroorzaken, gevoelloosheid in een of meer vingers, druk en ongemak in de pols en algemene pijn in de vingers en aan de pols. Soms kan de pijn zelfs helemaal tot aan de arm gaan.

Oorzaken van carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt wanneer de nervus medianus, die zich in de carpale tunnel van de pols bevindt, bekneld raakt tussen een ligament en de handwortelbeentjes. De typische oorzaak van de aandoening is een ontsteking van het weefsel. Deze weefselirritatie oefent druk uit op de zenuw doordat zich vocht ophoopt en er als gevolg van de ontsteking zwelling optreedt in de peesscheden van het kanaal. De oorzaak van de weefselirritatie kan in de eerste plaats te wijten zijn aan irritatie van de pezen, bijvoorbeeld, en in andere gevallen kan het te wijten zijn aan reumatoïde artritis. Waarom de aandoening zich in de eerste plaats heeft ontwikkeld of waarom artritis er de oorzaak van kan zijn, wordt vaak niet goed uitgelegd.

Deze laatste oorzaak houdt in dat kappers, schrijvers, slagers, industriearbeiders en anderen een bijzonder groot risico lopen de aandoening te krijgen.

Symptomen van carpaal tunnel syndroom

  • Tintelend/stekend/dood gevoel in een of meer vingers, evenals gevoelloosheid in sommige vingers (gevoel dat de vingers gevoelloos zijn)
  • Een verdoofd gevoel in de vingertoppen
  • Zwakte van de duimspier, inclusief verminderde kracht bij het indrukken van de duim tegen de pink
  • Meer onhandigheid (dingen laten vallen, enz.)

Behandeling van carpaal tunnel syndroom in de kliniek

Als mensen bij naar de kliniek gaan voor problemen met het carpaal tunnel syndroom, is dat vaak omdat ze een behandeling willen die effectief is zonder bijwerkingen of het gebruik van medicatie. Velen willen ook een operatie vermijden en willen daarom een meer natuurlijke oplossing voor het probleem en laten hun carpaal tunnel syndroom behandelen door handpolsexpert.nl

Onder andere met acupunctuur kan het carpaal tunnel syndroom op verschillende fronten behandeld worden, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. De naalden kunnen worden geplaatst om een betere doorstroming van vocht en bloedvaten in de pols te creëren, zodat de nervus medianus minder gemakkelijk wordt afgekneld. Ook de ontsteking die weefselirritatie en afklemming van de zenuw veroorzaakt kan behandeld worden.