Ben jij van plan om een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Door een online vergelijker te gebruiken, kun je snel de perfecte autoverzekering vinden. Wil jij de kosten zo laag mogelijk houden? Dan is het advies om op zoek te gaan naar de goedkoopste autoverzekering.

Maar, hoe wordt nou de premie van deze verzekeringen bepaald? En is er een reden waarom je jouw postcode + 48 huisnummer in de vergelijker in moet vullen? Ja, daar is zeker een reden voor.

Risicoanalyses

De verzekeringsmaatschappijen voeren continu risicoanalyses uit. Hierbij wordt onder meer naar de diefstalgevoeligheid van een auto gekeken; als een type auto vaak gestolen wordt, brengt dit een flink risico voor een verzekeringsmaatschappij met zich mee. Zij spelen hier op in door in de basis al een hogere premie te rekenen.

Bij deze risicoanalyse kijkt men echter ook naar jouw woonplaats. Als je bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam woont, is de kans op schade groter. Als je in een buitengebied in Drenthe woont, is de kans op schade verhoudingsgewijs een stuk kleiner. De kans is dan ook groter dat je in Drenthe minder voor jouw verzekering moet betalen dan als je in Amsterdam zou wonen.

Meerdere bepalende factoren

Niet alleen de woonplaats is van belang. Nee, een verzekeringsmaatschappij kijkt ook naar bijvoorbeeld jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren. Des te meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting is die je op de premie ontvangt. 

Verder speelt de auto zelf ook een cruciale rol. Voor een duurdere auto ligt de verzekering (een stuk) hoger dan bij een oudere auto die nagenoeg niks meer waard is. Daarbij wordt ook nog naar de zeldzaamheid van de auto gekeken; voor bijvoorbeeld een zeldzame sportauto betaal je relatief gezien veel geld. Ook dit heeft weer te maken met het risico dat de verzekeringsmaatschappij loopt.

Wil jij voor de goedkoopste autoverzekering kiezen? Dan hebben wij nog één tip: bereken je autoverzekering via het internet. Met dank aan de vergelijkers achterhaal je razendsnel wat de beste verzekering is. Voor de bepaling van de premie wordt in ieder geval naar onder meer de hierboven genoemde punten gekeken.