Er zijn in Nederland ieder jaar duizenden leerlingen die hun eindexamen met succes afronden. Dat is natuurlijk geweldig voor deze jongeren, maar het brengt ook een aantal lastige keuzes met zich mee. Je moet dan namelijk beslissen wat je in de toekomst wilt gaan doen en voor wat voor opleiding je je wilt inschrijven. Als je het lastig vindt om te beslissen wat je in de toekomst wilt gaan doen, is het van belang dat je goed nadenkt en je verdiept in de mogelijkheden die je hebt. 

Studeren in het buitenland

Als je nog niet zo goed weet welke studie je wilt doen en het gevoel hebt dat je deze op Nederlandse hogescholen niet kunt vinden, kan het een goed idee zijn om het eens buiten onze eigen landsgrenzen te zoeken. Er zijn veel verschillende uitwisselingsprojecten waarvoor je je kunt inschrijven wanneer je in het buitenland wilt studeren. Daarom is het zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in de mogelijkheden die je op dit gebied hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uitwisseling Amerika met ASSE Nederland. Dit geeft je de mogelijkheid om te gaan studeren in de Verenigde Staten, wat erg leuk kan zijn voor jongeren die de wereld willen ontdekken. Je kunt eens kijken op Informationplanet om hier meer over te weten te komen. 

Studeren in Nederland

Het kan ook erg leuk zijn om gewoon in Nederland te gaan studeren. Er zijn in Nederland veel hogescholen en universiteiten die erg goed bekend staan. Daarom is het helemaal niet nodig om naar het buitenland te gaan als je al weet wat je wilt gaan studeren. Wel kan het goed zijn om de stad waar je wilt gaan studeren zorgvuldig uit te zoeken, want het is wel fijn om in een leuke studentenstad te wonen tijdens je studie. 

Direct gaan werken

Er zijn ook mensen die liever helemaal niet gaan studeren en die direct een baan zoeken. Dit kan een goede keuze zijn, maar houd er wel rekening mee dat het binnen veel bedrijven zo is dat mensen die geen vervolgopleiding hebben gedaan eerder zullen worden ontslagen wanneer het slecht gaat dan mensen die dit wel hebben. Bovendien doe je door te studeren kennis op die je tijdens de rest van je loopbaan kunt gebruiken.