Veel mensen hebben wel eens gehoord van het fenomeen houtpellets. Wat dit precies zijn weten veel mensen wel globaal. Maar wat zijn houtpellets nu precies voor accessoire? En welke voordelen levert het gebruik van houtpellets je op? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over houtpellets, het gebruik hiervan en de voordelen van houtpellets kopen.

Wat zijn houtpellets & waarvoor worden ze gebruikt?

Houtpellets zijn stevig samengeperste houtkorrels, die gebruikt worden in pelletkachels, houtkachels en haarden als brandstof. De korrels zijn afkomstig van houtresten van houtspaanders, kaphout en houtzaagsel. Deze materialen zijn onder een enorme druk machinaal op elkaar geperst. Bij het samenpersen komen er hoge temperaturen vrij, waardoor de cellulose die in de houtsnippers zit een soort lijm wordt die de houtpellets samenbindt.

Qua rendement en verbranding opbrengst zijn houtpellets efficiënter dan gewone blokken hout die in open haarden worden gebruikt. Ter illustratie: 2 kilogram pellets van hout staan qua brandstof gelijk aan ongeveer één liter (stook)olie.

De voordelen van houtpellets kopen op een rijtje

Wie kiest voor het aanschaffen van een goede pelletkachel en daarbij houtpellets kopen gaat, profiteert optimaal van de diverse voordelen die houtpellets als brandstof te bieden hebben. In de eerste plaats is de gezellige atmosfeer die je met houtpellets stoken creëert natuurlijk een groot voordeel. Houd je van warmte, zowel letterlijk als figuurlijk, dan is stoken met houtpellets een van de beste manieren om dit te realiseren.

Een tweede pre van houtpellets branden is dat het rendement qua warmte hoger is dan wanneer je stookt met ene open haard. Het wordt dus sneller warm in huis en je stookt energie-efficiënter met houtpellets!

Fijn is ook, dat is een derde voordeel van pelletkachels, dat je CO2-neutraal kunt stoken met houtpellets. Je belast het milieu dus nauwelijks. Daarbij is het stoken met houtpellets qua kosten zo’n 40 procent voordeliger dan wanneer andere brandstoffen, zoals stookolie of gas, gebruikt worden. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de energiekosten om je woning of kantoorpand te verwarmen.

Weer een ander voordeel van het gebruik van pellets is dat de stookwaarde hoog is, maar tegelijkertijd de hoeveelheid asresten na verbranding beperkt blijven. Dit betekent dat je jouw pelletkachel minder vaak schoon hoeft te maken dan een open haard of normale houtkachel. En dat scheelt weer werk en moeite!