Wil jij elk seizoen gebruik maken van jouw zwembad? Dat kan, sommige mensen vinden dit zelfs prettig. In de koudere periodes, wordt er in het algemeen wel minder gezwommen. Daarom is het verstandig om een winter zwembadafdekking te kopen. Dit scheelt jou in onderhoud werk en zo vermijd jij de kans dat je gaat zwemmen in een zwembad vol met bladeren en takjes.

Tip 1: spring niet gelijk in het water

Door langzaam het water in te gaan, kan jouw lichaam wennen aan de kou en krijg je geen shock-effect. Doe met je handen wat water in je hals, nek en navel, voordat je het water in gaat. Heb je het gevoel dat je aan het water gewend ben, dan kun je beginnen met een stukje te gaan zwemmen. Ga niet te snel met je hoofd onderwater. Heb je het gevoel dat je jouw ademhaling onder controle hebt, dan kan je gaan zwemmen en voorzichtig onderwater gaan.

Tip 2: bouw het rustig op

Zwemmen in koud water moet je langzaam opbouwen. Je kan niet verwachten dat je na de eerst paar keer je ademhaling gelijk onder controle hebt. Wennen aan koud water heeft even tijd nodig. Het opbouwen ervan kan je doen door de eerste keren twee minuten te gaan zwemmen en die tijd steeds meer uit te breiden. Dit opbouwproces gaat uiteraard sneller als je dit meerdere keren doet in een week. Het belangrijkste is wel dat je altijd blijft luisteren naar je lichaam, zegt je lichaam dat je eruit moet, dan moet je het bad ook verlaten.

Tip 3: warme drankjes

Drink voordat je het water ingaat warme drankjes, zoals thee, chocolademelk en koffie. Herhaal dit wanneer je uit het water komt. Door het drinken van iets warms, warmt jouw lichaam sneller op. 

Tip 4: doe een badmuts op

Het dragen van een badmuts geeft jouw hoofd meer bescherming tegen de kou. Via je hoofd verlies je veel warmte, dus met zo’n muts hou je die warmte toch nog een beetje bij. Ben je kaal dan is het helemaal aan te raden om een badmuts te dragen.

Tip 5: draag een wetsuit

Niet iedereen heeft een wetsuit in de kast hangen, maar ben je van plan om buiten te gaan zwemmen en de watertemperatuur is niet te warm, dan is het wel aan te raden. Een wetsuit isoleert je tegen de kou en helpt jouw lichaam om jezelf warm te houden. Bij het dragen van een wetsuit hoeft jouw lichaam dus minder moeite te doen om warm te blijven. Zo verbrand je ook minder energie.