Ben je toe aan een verandering in je tuin? Of wil je meer privacy? Dan kan het plaatsen van een haag perfect voor jou zijn. Een haag is een dichte rij struiken die ongeveer eenmaal per jaar gesnoeid wordt. Het doel van een haag meestal het scheiden van ruimte zoals erf. Het hebben van een haag heeft veel voordelen. We gaan die voordelen in dit artikel bespreken dus lees zeker verder!

Bijdragen aan biodiversiteit

Door het aanplanten van een haag draag je bij aan de biodiversiteit. Je vraagt jezelf misschien wel af, wat is biodiversiteit? Biodiversiteit ook wel biologische diversiteit genoemd, is een term die wordt gebruikt om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Hoe groter de variatie in wezens die samenwerken in een ecosysteem, hoe groter de capaciteit van dat ecosysteem om schokken te weerstaan en leven te ondersteunen. Dat is waarom biodiversiteit zo belangrijk is en met het aanplanten van een haag draag je hier aan bij. Je geeft namelijk ruimte aan vogels en andere beestjes. Hoe kom je aan een kwalitatieve haag dan? Je zou bijvoorbeeld bij Hagen-Planten.nl terecht kunnen voor een ruime collectie hagen.

Het biedt verkoeling

Hagen zullen met hevige regenbuien helpen met het water afvoeren. Dit komt doordat de wortels zorgen dat de grond wat losser is, waardoor het water makkelijker wegtrekt. Als er sprake is van bestrating kan het water niet goed wegzakken. Daarnaast zullen hagen ook water opnemen en dit in de zomer verdampen via het blad, wat verkoelend werkt. Een haag is dus ook ideaal om de hitte in de zomer een beetje te verhelpen. Een haag kan ook helpen in sommige gevallen met het tegenhouden van de felle zon. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van waar de zon staat, de hoogte en breedte van de haag, de grootte van de tuin en de hoeveelheid haag dat je in de tuin hebt.

Privacy

Het meest bekende voordeel van een haag is natuurlijk privacy. Met een haag die ook in de winter het blad vasthoudt, heb je heel het jaar door privacy. Dit is ideaal als je veel tijd spendeert in de tuin, als je in een rijtjeshuis woont of alleen een voortuin hebt. Wat het geval ook mag zijn het is ideaal om meer privacy te hebben. Een paar voorbeelden van bladhoudende hagen zijn laurierkers, liguster en beukenhaag.