Iedereen heeft helaas wel eens last van bladluizen. Niemand wilt ze natuurlijk, vooral niet als deze kleine beestjes je favoriete plant te pakken hebben. Van bladluizen afkomen kan wel eens lastig zijn, maar gelukkig heb ik een paar gouden tips om met jullie te delen.

Wat zijn bladluizen

Bladluizen zijn kleine diertjes die tussen planten leven. Deze diertjes leven tussen de planten omdat het plantenetende insecten zijn. Ze eten je planten op door de plantensappen uit de plant te zuigen wat erg schadelijk is voor je plant. Ze doen dit door gaten te prikken in de stengels en de bladeren van je planten. Bladluizen leven altijd in grote groepen en zijn daarom moeilijk af te weren wanneer ze een van je planten infecteren. Wanneer je ook mieren bij de bladluizen ziet lopen is dat normaal. Bladluizen worden in sommige gevallen beschermd door mieren omdat de mieren dan kunnen profiteren van het werk van de bladluizen. 

Hoe kom je van bladluizen af

Van bladluizen afkomen kan je op verschillende manieren proberen maar wat ik het allerbelangrijkste vind is dat ik alleen 100% natuurlijke middelen wil gebruiken tijdens het bladluis bestrijden. Anders breng ik mijn plant misschien extra beschadiging aan bovenop de beschadiging die de bladluizen ondertussen al aangebracht hebben. 

Voordat je begint is het belangrijk dat je handschoenen aan hebt. Het eerste wat ik doe als ik een bladluizenplaag constateer bij een van mijn planten is, dat ik deze meteen isoleer van mijn andere planten zodat de bladluizen niet over kunnen springen. Natuurlijk check ik dan meteen ook al mijn andere planten en zet ik alle planten met de plaag in een gezamenlijke ruimte.

Daarna probeer ik altijd mijn bladluizen te verjagen door mijn plant even onder water te dompelen zodat de bladluizen verdrinken. Als dit geen tot weinig effect heeft gehad op de bladluizenplaag, probeer ik ook altijd erg sterk geurende kruiden bij de plant met de plaag te leggen. Hier kunnen bladluizen namelijk erg slecht tegen. Wanneer dit allemaal onvoldoende nut gehad heeft stap ik over naar ecologische bladluis bestrijding middelen.