Wie als zelfstandig ondernemer een bedrijf is gestart kon tot enige tijd geleden geen hypotheek aanvragen om een woning te kopen. Tegenwoordig is dat veranderd. Een hypotheek voor zzp is nog steeds niet voor elke zelfstandige weggelegd, maar er zijn meer mogelijkheden dan voorheen. Er zijn geldverstrekkers die zelfs de eis laten vallen dat je bedrijf minimaal 3 jaar moet bestaan om een hypotheek te kunnen aanvragen. Het is echter belangrijk dat je deskundige hulp zoekt bij het voorbereiden van een hypotheekaanvraag, want daarvoor is zeer specifieke kennis nodig. Die hebben de meeste zzp’ers niet.

Ontwikkelingen

Een hypotheek voor zzp is iets waar je tot voor kort niet aan hoefde te denken als je bedrijf nog geen 3 jaar oud was. Geldverstrekkers eisten dat je 3 jaarrekeningen kon overleggen met positieve cijfers. Een aantal hypotheekverstrekkers is daar wat flexibeler in geworden. Wanneer je als zzp’er hetzelfde werk doet als toen je nog in loondienst was, kan in sommige gevallen het loon worden meegeteld voor de hypotheekaanvraag. Een andere reden waardoor het wat gemakkelijker is om als zelfstandige een hypotheek aan te vragen is, dat de Nationale Hypotheek Garantie ondersteuning biedt aan ondernemers.

Toekomstverwachtingen

Bij een hypotheek voor zzp aanvragen draait het altijd om de toekomstverwachtingen. Als ondernemer geloof je in je bedrijf, maar je moet bij de hypotheekverstrekker hard kunnen maken dat je in de komende jaren voldoende geld zult verdienen. Jouw argumenten worden door de hypotheekverstrekkers beoordeeld. Zij kijken naar de sector waarin je actief bent, het bedrijfsrisico, de winstontwikkeling van je bedrijf, de hoogte van je vaste lasten en de toekomstverwachtingen. Hypotheekverstrekkers die zich specialiseren in hypotheken voor ondernemers werken met eigen specialisten. Andere hypotheekverstrekkers besteden die risicoanalyse uit. Bij hen is de kans op een hypotheek veel kleiner.

Hoogte van de hypotheek

De hoogte van een hypotheek wordt altijd bepaald door het toetsinkomen. Dat is een inkomensberekening waar een bedrag uitkomt dat je maandelijks als inkomen krijgt. Bij werknemers in loondienst is het toetsinkomen gemakkelijk te berekenen, omdat zij elke maand hetzelfde bedrag aan salaris ontvangen. Bij een zelfstandig ondernemer kan het inkomen per maand en per jaar flink variëren. Het is dan veel ingewikkelder om het toetsinkomen te berekenen. Een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur kan dan de nodige duidelijkheid geven. Voor het vinden van een huis en om een bod uit te kunnen brengen moet je immer weten wat je te besteden hebt.

Conclusie

In de afgelopen jaren is een hypotheek voor zzp wat gemakkelijker te krijgen dan voorheen. Niet alle hypotheekverstrekkers houden meer vast aan de eis dat je van 3 jaar de jaarcijfers moet kunnen overleggen. Je moet een aanvraag echter zorgvuldig voorbereiden, want het blijft nog steeds een ingewikkeld traject. Wacht ook niet te lang met deskundigen in te schakelen voordat je een aanvraag voor een hypotheek de deur uit doet. Zij kunnen handige tips geven over wat je allemaal vooraf kunt regelen om de kans op het krijgen van een hypotheek zo groot mogelijk te maken.