Wellicht ben je al bekend met onze verschillende soorten openhaardhout. Maar waarom moet openhaardhout eigen gedroogd worden? Hoe gaat dat in zijn werk? En wat voor een voordeel heb je ervan als haardhout gedroogd is? In deze blog vertellen we je er meer over.

Waarom moet openhaardhout gedroogd worden?

Om te beginnen zijn er allerlei verschillende soorten haardhout. De ene soort is ovengedroogd, de ander niet. Wij adviseren bijna altijd om voor ovengedroogd haardhout te kiezen. Ovengedroogd haardhout behoud namelijk zijn originele kleur en geur, wat tijdens het stoken voor een lekkere geur zorgt. En misschien wel een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor ovengedroogd haardhout: je haalt meer rendement uit je houtblokken! Door het hout in een oven te laten drogen, wordt het vochtgehalte in het hout teruggebracht tot maximaal 20%. Dit zorgt ervoor het hout volledig verbrandt tijdens het stoken. Doordat er weinig vocht in het hout zit wordt dit ook warmer dan wanneer je wél een hoog vochtpercentage erin hebt zitten. Hierdoor geven de houtblokken dus meer warmte af tijdens het stoken en is er minder rookproductie. Je buren zullen je dit ook in dank afnemen, omdat het stoken hierdoor voor minder rookoverlast zorgt. Bovendien voorkomt ovengedroogd hout schimmelvorming tijdens het droogproces en heb je ook geen last van ongedierte zoals houtworm in je hout. Er zijn dus verschillende redenen om te kiezen voor gedroogd haardhout.

Op welke manier kan haardhout worden gedroogd?

Openhaardhout drogen kan op verschillende manieren. Een veelgebruikte methode is om het hout na het kappen buiten aan de lucht te laten drogen. Deze methode duurt echter enkele jaren, afhankelijk van de houtsoort, doordat hout van nature een vochtigheidspercentage van 50% heeft. Luchtgedroogd hout wordt ook wel ‘aangedroogd hout’ genoemd wanneer het klaar is met drogen. Dit is wanneer het hout op natuurlijke wijze is gedroogd en het houtvocht het vezelverzadigingspunt heeft bereikt. Er kan dan niet meer houtvocht op natuurlijke wijze worden gedroogd. Een andere methode is het hout laten drogen in droogkamers, dit wordt ook wel ovengedroogd hout genoemd.

Hoe werkt het drogen van hout in een droogkamer?

Het kunstmatig drogen van hout wordt gedaan in een droogkamer. Na het droogproces heb je zogenaamd ovengedroogd hout. Het droogproces werkt als volgt; net na het kappen bevat hout zijn natuurlijke vochtpercentage, zo’n 50%. Na het zagen van het hout wordt dit in droogkamers geplaatst. Deze kamers kun je het beste vergelijken met een sauna. In de kamers wordt de temperatuur namelijk geleidelijk opgevoerd waardoor het hout een open structuur krijgt. Door middel van ventilatoren wordt de natuur nagebootst en de oplopende temperatuur zorgt ervoor dat het vocht in het hout verdampt. Hierdoor kan het droogproces enorm versneld worden, waardoor we in enkele maanden het hout kunnen drogen, in plaats van in jaren. Tijdens het drogen wordt via kleppen in het dak regelmatig de vochtige lucht afgevoerd. Dit wordt gedaan omdat we anders het hout gaan stomen en dan kunnen er schimmels ontstaan in het hout. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat er voldoende ontlucht wordt tijdens het droogproces. Aan het einde van het proces wordt het hout tot slot nog ‘geconditioneerd’. Dit houdt in dat we een klein beetje vocht in de droogkamer brengen en de temperaturen langzaam terug laten lopen. Dit zorgt ervoor dat het hout niet zal terugdrogen wanneer dit bijvoorbeeld voor bouwwerkzaamheden in huis gebruikt wordt. Het hout is nu klaar voor gebruik! 

Wat zijn de voordelen van ovengedroogd haardhout?

We hebben het eerder al benoemd, maar kort opgesomd zijn de voordelen van ovengedroogd openhaardhout:

  • Het hout behoudt zijn natuurlijke geur en kleur
  • Je haalt meer rendement uit jouw houtblokken
  • Het haardhout verbrandt volledig
  • Je krijgt meer warmte van de houtblokken
  • Er is minder rookproductie tijdens het stoken
  • Je hebt geen kans op schimmels en ongedierte in het hout

Houtkachel of open haard aansteken en stoken met ovengedroogd hout

Maak je gebruik van gedroogd hout dan kun je hier heel makkelijk jouw kachel of openhaard mee aansteken. In deze blog lees je hoe je stapsgewijs houthaarden en kachels voor buiten kunt aansteken en stoken. Hier beschrijven we onder andere de Zwitserse methode om jouw houtkachel aan te steken en hoe je een knisperend vuurtje kunt stoken. Oefening baart kunst, dus probeer het zeker uit, dan kun jij snel gaan genieten van jouw open haard en haardvuur.