Als u het moeilijk vindt om ’s ochtends uit bed te komen, hebt u misschien een bedhek of bedsteun nodig. Deze hulpmiddelen worden aan de zijkant van uw bed bevestigd en helpen u bij het opstaan. Ze voorkomen ook dat u uit bed rolt of valt als u onrustig slaapt. In deze blogpost bespreken we de voordelen van het gebruik bedsteunen, en geven we enkele tips voor het kiezen van de juiste voor uw behoeften.

5 dingen die u moet weten over bedsteunen

Als u overweegt een bedhek of bedsteun te gebruiken, zijn hier vijf dingen die u moet weten:

Bedsteunen kunnen u helpen uit bed op te staan en valpartijen te voorkomen, ze worden aan de zijkant van uw bed bevestigd en bieden extra stabiliteit bij het opstaan. Dit is vooral nuttig als u moeite hebt met uw evenwicht of als u de neiging hebt om ’s nachts uit bed te rollen.

Er zijn verschillende soorten bedhekken en -steunen verkrijgbaar. Zorg ervoor dat u er een kiest die de juiste maat heeft voor uw bed en die comfortabel voor u is om te gebruiken.

Sommige bedhekken zijn voorzien van een veiligheidsgordel, zodat u bij een val niet uit bed kunt vallen. Andere hebben een gewatteerde stang die tegen uw rug rust voor extra comfort.

De meeste bedhekken en -steunen zijn verstelbaar, zodat u ze bij elk formaat bed kunt gebruiken.

U hoeft niet aan uw bed gekluisterd te zijn als u een bedhek of een bedsteun gebruikt. Veel mensen gebruiken ze ook zittend in een stoel of rolstoel.

Hoe kiest u de juiste bedsteun?

Er zijn veel verschillende soorten bedsteunen op de markt, dus hoe kiest u de juiste? Hier volgen enkele tips:

  • Let op de grootte en het gewicht van de persoon die het hulpmiddel gebruikt.
  • Kijk naar de hoogte van de bedsteun en kies er een die verstelbaar is en past bij uw bed maat, kijk ook naar een bedsteun die werkt met uw type matras.
  • Zorg ervoor dat het bedhek gemakkelijk te monteren en te installeren is.
  • Zoek naar een duurzame bedsteun dat lang meegaat.
  • Kies een bedsteun met veiligheidskenmerken, zoals gevoerde randen.

Als u overweegt bedsteunen te gebruiken, praat dan met uw arts of fysiotherapeut over welke het beste voor u is. Zij kunnen u helpen het juiste hulpmiddel te kiezen en u laten zien hoe u het veilig en effectief kunt gebruiken.