Een makelaar is efficiënt als u uw woning wilt verkopen of een woning wilt kopen. Als u een makelaar inschakelt, regelt die ook dat de waarde wordt bepaald van uw woning. U hoeft dat dan zelf niet meer te regelen. De Huizenbemiddelaar is een makelaardij in Zundert en kan dat ook regelen. Heeft u interesse in een huis kopen en/of verkopen in Zundert, dan kan De Huizenbemiddelaar u daarbij helpen.

Wat houdt een makelaar in?

Een makelaar moet voldoen kennis hebben van huizen kopen en verkopen. Kantoorplekken zijn ook van belang om daar als makelaar kennis over te hebben. Ze moeten ook verdiept zijn in roerende zaken, verzekeringen, onroerend of registergoed zaken. De makelaar regelt ook alle contracten en (ver)koopafspraken. Ook zijn er makelaars die gespecialiseerd zijn in het taxeren van de panden, zij worden ook wel taxateurs genoemd. Uw eigen makelaar mag de taxatie niet vaststellen, dat moet geregeld worden door een andere makelaar die geen rol speelt in het kopen of verkopen van het pand. 

Wat zijn de taken van een makelaar?

Makelaars moeten optreden als adviseurs bij de aanschaf, verkoop, verhuur of huur van een pand. Er zijn twee soorten makelaars: aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar brengt de wensen van de klant in kaart en gaat dan op zoek naar een pand voor de klant en zorgt ervoor dat u dan naar bezichtigen kunt van woningen die bij u wensen passen. Door een aankoopmakelaar wordt u ook begeleid bij alle notariële en juridische zaken. Een verkoopmakelaar gaat op zoek naar potentiële kopers en leidt de potentiële kopers rond door het pand. De verkoopmakelaar onderhandelt met de andere partij over de prijs. De meeste makelaarskantoren kunnen allebei de rollen vervullen, maar ze mogen nooit bij dezelfde woning tegelijkertijd als aan-en verkoopmakelaar optreden. 

Heb ik een makelaar nodig om een huis te verkopen?

Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar het kan handig zijn in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als u een drukke planning hebt en geen tijd heeft om zelf op huizenjacht te gaan. Een makelaar is ook handig omdat die weet waar u op moet letten bij een bezichtiging en hoe er het best onderhandeld kan worden.

Het verschil tussen makelaar en taxateur

Een makelaar is natuurlijk partijdig, want die wilt zijn klant helpen aan een woning. Een taxateur is onpartijdig en moet een eerlijke waardebepaling vaststellen. Het is belangrijk dat dat de waardebepaling van de woning reëel is. Als de waarde van het huis bepaalt is, kunt u een hypotheek voor het huis afsluiten.